USA’s nye Vekløfterhåp – Pat Mendes!

Rundt om på trening- og styrkeforum verden rundt finner man klipp av ekstrem løfting av 19 år gamle Patrick Mendes på ca. 130 kg kroppsvekt. Han ser ut til å være USA’s nye håp innen Olympisk vektløfting, og skal man tro det som leses, så jobbes det hardt mot OL i London i 2012.

Ut ifra de siste treningsfilmene på nettet kan man blant annet se: 350 kg dyp knebøy, 4 x 250 kg frontknebøy, 272,5 kg frontknebøy, 182,5 kg rykk, 220 kg vending, 200 kg styrkevending, 6 x 300 kg knebøy, 310 kg markløft, osv….. og selvfølgelig ALT UTEN NOEN FORM FOR UTSTYR!

Treningsrykket til Pat på 182,5 kg (se video under) er mere enn noen andre amerikanske juniorer noen gang har løftet, og er 17,5 kg over gjeldene amerikansk junior-rekord. Han er også en av seks kjente amerikanere som noen gang har løftet 182,5 kg (400 pound) eller mer. (NB! Junior er ut det året man fyller 19).

Også den gjeldene amerikanske juniorrekorden i støt lyder på 202,5 kg, noe Pat omtrentlig styrkevender, samt overstiger med 17,5 kg i et klipp hvor han vender (ganske så ustrebsomt) 220 kg.

Patrick Mendes er det man trygt kan kalle et styrketalent. 1. november 2008 tok han turen med en kamerat til Provo i Utah for å delta i sin aller første vektløfterkonkurranse: «Utah Record Breakers». Bakgrunnen deres var å ha sett Olympisk løfting på TV, noe de egenhendig hadde trent uten støtte fra kyndige, da de ikke hadde sett noen andre gjøre slike løft. På konkurransen løftet Pat i +105 kg-klassen, og tok 125 kg i rykk og 160 kg i støt.

Fra før av hadde Pat deltatt i «National High School Power Clean Championship» 17. mai samme året, noe som er en litt mer modifisert utgave av en støt-konkurranse. Her er det om å gjøre å styrkevende vektene opp, noe som vil si å kaste stanga oppå brystet uten å kaste seg ned på huk for å fange den. Man trenger da heller ikke å overstøte vekta. Pat konkurrerte i +105 kg-klassen og satte ny rekord med 160 kg!

Ut ifra resultatene på disse konkurransene, ble Pat sammen med et par andre kontaktet av vektløfteren John Broz som eide et lite gym bak Sunset Park i Las Vegas. Hovdsaken for Broz var å finne et par treningspartnere, men Broz fant raskt ut hvilket talent Pat og de andre hadde, og bestemte seg like godt å bli treneren deres. Etter fire måneders trening, døpte de gymmet om til «Average Broz».

Like mye omtale som Pat Mendes har opplevd rundt om på nettet for sin enorme styrke i så ung alder, har også hans trener fått oppleve som sverger til typisk Øst-Europeisk treningsregime. Kanskje ikke så rart da John Broz’s tidligere trener var den bulgarske vektløfterlegenden Antonio Krastev (se bilde under) som har løftet mer i rykk enn noen annen i verdenshistorien (PS: verdensrekorden i rykk er idag 213 kg satt av iraneren Hossein Rezazadeh. Krastev rykket i sin tid 216 kg!).

For de uinnvidde så baserer gammel Øst-Europeisk treningsregime seg på enorme mengder tunge løft hver eneste trening, og gjerne flere økter om dagen, omtrent hver dag hele uken. Eksempelvis kan en typisk Bulgarsk treningsuke fra 80-90-tallet se noe slik ut (trykk på bildet):

Filosofien som Broz etterstreber, er at man kan trene tunge knebøy omtrent når som helst uten at det tærer for hardt på sentralnervesystemet (CNS). Av den grunn lar han alltid Pat og de andre utøverne kjøre seg maks ut i knebøy eller frontbøy på hver ettermiddagsøkt. Ettermiddagsøktene ser da slik ut for alle de tre øvelsene rykk, støt og knebøy: man starter  med å jobbe seg opp mot 1 RM av det man er god for denne dagen, og så går man ned noen kg for å trene 5×2 eller 5×3, eller noen ganger 10×4 avhengig av arbeidsinnsatsen under treninga.

Tung markløft, og markløft generelt mener han er altfor tungt for kroppen med tanke på den lange restitusjonstiden man trenger for å hente seg inn igjen, og litt av det samme gjelder for frontknebøy ettersom denne øvelsen er hard for ryggen. I tillegg er tung markløft ødeleggende for drag-teknikken i rykk og støt. Markløft blir derfor erstattet med rykk- og støtdrag som er ment å etterligne startfasen i henholdsvis et rykk og et støt. Dette vil for styrkeløftere og kroppsbyggere si en eksplosiv markløft med rumpa nede, svai rygg, og med en «shrug» på toppen når kroppen er rettet ut.

Når folk stiller seg kritiske til om det er mulig å trene så hardt som utøverne til Broz gjør, så referer han til arbeidsmentaliteten om det å drive fysisk hardt arbeid slik som det å være søppelmann:

– Dersom jobben din er å løpe rundt hele dagen og plukke opp sekker og kanner og kaste dem inn i søppelbilen, så vil garantert den første dagen være vanskelig. For noen også kanskje umulig å gjennomføre. Så hva gjør du? Tar du tre dager fri – og kanskje mister jobben? NEI! Du tar med deg den såre og ømme kroppen din på samme jobben den neste dagen og gjennomfører samme prosedyre, og prosessen vil garantert være mer slitsom idag siden du allerede er sliten fra igår. Etterpå drar du hjem, steller med kroppen din ved å ta et varmt bad, spiser god mat og tar noe smertestillende. Den neste dagen blir sannsynligvis ennå værre…. osv. osv.     Til slutt vil du løpe nedover gata og kaste søppelsekker uten problem mens du tuller med arbeidskollegaene dine, og hvordan skjedde dette? Du tvang simpelthen kroppen din til å takle stresset og påkjenninga!   —- Hvis du ikke kan knebøye hver eneste dag og løfte tungt hver eneste da, så er du ikke overtrent, men du er rett og slett undertrent!

Kunne en tilfeldig person på gata gjennomføre din treningsrutine? Sannsynligvis ikke. Kunne du ha trent etter samme opplegg som en toppidrettsutøver? Sannsynligvis ikke. Årsaken er at du er undertrent. DET ER INGEN TING SOM HETER OVERTRENT!

En annen sak er når stagnasjon oppstår, og de tunge og mørke treningsperiodene kommer. Løsningen på dette er å fortsette treningen, være tålmodig, og tilslutt vil stagnasjonen løsne, og man vil starte å sette nye rekorder i utmattet tilstand. Det er når du er i denne fasen og føler dette at du kommer noe sted! –

Broz er mest opptatt av å bygge sterk selvtillit hos utøverne sine, noe han mener er det aller viktigste og danner selve grunnlaget for fremtidig utvikling. Selv blir han omtalt som å være en tøff, men ærlig og rettferdig trener, og han er anerkjent for mentaliteten sin. Intervju av Broz kan du se under:

Pat satser hardt mot OL, og hverken jobber eller går på skole for å spare energi til treningene. Han trener 12-13 økter i uka på tilsammen ca. 30 timer, noe som tilsvarer 2 ganger om dagen alle dager bortsett fra søndag hvor han bare trener en økt.  Han synes treninga kan være intens, men siden han startet å  trene sammen med Broz, så økte knebøystyrken hans med 40 kg på 4 mnd! Til tider er han irritert av småskader i knær og håndledd, med da er det lett å legge om treninga med mere drag- og bøy-øvelser, og for de som har møtt Pat, så er inntrykket at han har en fantastisk mentalitet til å sette seg og nå realistiske mål.

Selv nevnte han at 370 kg i bøy burde gå i begynnelsen av februar, så vi får vente i spenning og følge utviklingen hans. Sammen med treneren har også Pat funnet ut at 10 x 370 kg i knebøy vil være noe de fleste mennesker i historien ikke har gjort, og dermed være et naturlig mål på sikt. Moro skal det iallefall bli om han får slettet de gjeldene amerikanske rekordene til Shane Hammon på 197,5 kg i rykk, 237,5 kg i støt og 430 kg sammenlagt (PS! Shane har også verdensrekorden i knebøy (IPF) med 457,5 kg!).

…. og på litt lengre sikt er jo verdensrekordene til Rezazadeh 213 kg i rykk og 263 kg i støt alltids en utfordring….. Og om man deretter ønsker å sikte seg noen mål, så har man jo all-time-high-rekordene til Krastev på 216 kg i rykk, og Leonid Taranenko’s 266 kg støt!

Selv skrives det noe om 600 pound(!) i forbindelse med Pat rundt om på nette (noe som tilsvarer 272,5 kg)! Et skikkelig amerikansk tall!

Men folk har prøvd før, og det blir uansett ingen lett vei mot toppen, dersom han noen gang skulle nå dit. Gjeldene junior-verdensrekord holdes av en, for tiden, annen ivrig vektløfter, og i et land som USA ikke akkurat har noe bestevenn-forhold med, nemlig Iran og nå 22 år gamle Saeid Alihosseini som i 19-års alderen gjorde 206 kg i rykk, 245 kg i støt og 472 kg sammenlagt, satt 08.12.2008. Denne mannen var også favoritt til å vinne VM i 2009 med annonserte treningsvekter på over 270 kg i støt! Likevell trakk han seg rett før konkurransen grunnet skader….

Og mens vi er inne på fantastiske løftere i ung alder, så kan vi alltids nevne Polske Szymon Kolecki som gjorde 237,5 kg i støt som 17-18 åring! (Nå hører det også med til historien at både Kolecki og Alihossaini har blitt tatt i doping…).

Fordelen til Pat er at han er ny i sporten, og utviklingsmulighetene er derfor store. I tillegg har han en sterk mentalitet og et iver, noe som betyr mest. Hvor langt det holder, vil tiden vise!

For de som er interessert i mere lesestoff om Pat, Broz og treningsregimene:

http://www.lasvegassun.com/news/2008/nov/13/weightlifters-coach-work-together-reinvigorate-spo

http://weightliftingepiphanies.blogspot.com/2009/12/christmas-cracker-report-from-las-vegas.html

http://forum.bodybuilding.com/showthread.php?t=121212081 (her svarer Broz selv på lesernes spørsmål)

http://www.youtube.com/user/BROZKNOWS (her er plassen hvor Broz legger ut treningsvideoer)

ENJOY!

~ av perandrewlier den 12/02/2010.

Én kommentar to “USA’s nye Vekløfterhåp – Pat Mendes!”

  1. […] Vi har tidligere skrevet om Pat Mendes fantastiske styrke og løfting i en artikkel HER, og nå ser han ut til å fortsette den formidable […]

Legg igjen en kommentar